Årsrapport
Portalen vil være tilgjengelig for rapportering fra og med fredag 07.01.2022.
Hvis du er en av de som skal levere rapport om bruk av tildelte spillemidler i Den kulturelle skolesekken (DKS) for 2021, finner du nyttig informasjon her. Vi anbefaler at den leses igjennom i god tid før rapportfristen nærmer seg.
Årsrapportene danner datagrunnlag for statistikk om DKS på landsbasis, en statistikk som etterspørres fra flere hold. Årsrapporten for 2021 baserer seg på samme års utsendte brev om tilskudd, og medfølgende dokumenter.
Hovedtrekk
En årsrapport består i hovedtrekk av fire deler. Trykk på boksene under for mer informasjon om hver del:
Referanseinformasjonen (omtales nøyere under “Fremgangsmåte” nedenfor)
Denne informasjonen endrer seg lite fra år til år, og behøver derfor ikke skrives på ny når ingen endring er skjedd. For DKS-enheter som enda ikke har benyttet seg av portalen legges dette inn slik at det kan leses etter behov. (Antall kommuner, skoler og elever ligger allerede i DKS-portalen, med egne oppdateringsrutiner.)
Aktiviteter (dvs. turnéer og besøksperioder) utgjør den store datamengden i årsrapporten. Aktiviteter som er planlagt og publisert i DKS-portalen i 2021 leses direkte når årsrapporter hentes ut, disse behøver ikke registreres på nytt. For DKS-enheter som ikke har benyttet DKS-portalen til planlegging og publisering i 2021 må aktiviteter registreres i portalen. Se nærmere fremgangsmåte under “Aktiviteter” nedenfor.
Føres inn ved årsslutt i eget årsrapportskjema i DKS-portalen. Fritekst og økonomi inngår i samme skjema.
Se nærmere fremgangsmåte under “Hovedskjema – Fritekstsvar på føringer og andre spørsmål” nedenfor.
Føres inn ved årsslutt i eget årsrapportskjema i DKS-portalen. Økonomispørsmål inngår i samme skjema som fritekstspørsmålene og er i hovedtrekk de samme som tidligere år.
Se nærmere fremgangsmåte under “Hovedskjema – Økonomi” nedenfor.
NB: For 2021 skal all årsrapportering fra DKS-enhetene (fylkeskommuner og kommuner) skje i DKS-portalen.
Frister: Ajourførte data og utfylt skjema skal for kalenderåret 2021 ligge klart senest 22. februar 2021. Da tar Kulturtanken disse data videre i oversikter og statistikk.
Om statistikk og begreper
Årsrapportene skal til sammen gi et godt bilde av hva som skjer i Den kulturelle skolesekken og hvordan tilskuddene som fordeles blir brukt. Samtidig skal arbeidet med å lage årsrapporten være overkommelig for DKS-enhetene i kommuner og fylkeskommuner.
Pålitelig statistikk forutsetter at de som leverer data har en noenlunde lik forståelse av begrep og forventninger i de spørsmål som besvares. Her kommer en repetisjon av de viktigste begrepene:
Tilbudet innen de seks ulike kunst- og kulturuttrykk i Den kulturelle skolesekken kommer i ulike former og navn (konsert, forestilling, omvisning, forfatterbesøk osv.). Noen av dem kommer på besøk til elevene, og andre tilbud forutsetter at elevene selv kommer på besøk – avhengig både av aktivitetens art og av fasiliteter og antall elever ved den enkelte skole.
Som felles ord for et enkelttilbud med programinnhold og tilhørende turnéplan/besøksplan har vi valgt «aktivitet»: Det kan være en turnerende produksjon eller et stasjonært tilbud man kan besøke. Det kan være et fast tilbud tildelt alle elever i en målgruppe i et gitt område, eller et valgfritt tilbud kommuner/skoler/trinn/klasser kan melde interesse for eller bestille.
Elevenes møte med aktiviteten (ved den enkelte konsert, forestilling, omvisning osv.) kaller vi tilsvarende en «hendelse» (eller også «arrangement» eller «kunstmøte»): Aktivitetens besøksplan inneholder dermed en serie hendelser. Hvor mange hendelser = hvor mange ganger vises «arrangementet» for elever i løpet av perioden aktiviteten er tilbudt.
I årsrapporten ber vi om en opplisting av aktiviteter, med bl.a. angivelse av antall hendelser for hver aktivitet. Vi spør også om hvor mange deltakere (elever) som har fått del i aktiviteten.
Avlysninger (at planlagte hendelser uteblir) og forfall (at påmeldte deltakere uteblir) har også i 2021 fått et stort omfang pga. korona-pandemien og nødvendig smittevern. Vi ønsker at avlysninger og forfall registreres, slik at tall for hendelser og deltaking blir mest mulig reelle. Vi ber om at antall avlysninger pr. aktivitet tas med.
På grunn av korona-pandemien i 2021 har det vært rene digitale formidlinger som en del av DKS-tilbudet. Ved registrering av aktiviteter for 2021 fylles dette inn som alternativ «Digital formidling» ved registrering av «Kunst og kulturuttrykk» i portalen. Dette gjelder både for DKS-enheter som registrerer aktiviteter i etterkant og for de DKS-enheter som allerede har registrert, planlagt og publisert aktiviteter i portalen for 2021.
Fremgangsmåte
Fylkeskommuner og kommuner rapporterer i DKS-portalen i 2021. Vær oppmerksom på at det kan være ulike rutiner for hvordan ett fylke følger opp rapportering for kommunene i sitt fylke. Kommunene finner vanligvis mer informasjon om dette i tildelingsbrevet eller ved å ta kontakt direkte med fylkeskommunen. Det vil også være noen forskjeller i data som skal fylles ut i årsrapport for fylkeskommune og kommune. Nedenfor finner du mer informasjon om de ulike delene av årsrapporten og hvordan den skal fylles ut.
For å fylle inn årsrapport må du ha opprettet en bruker i portalen, og være lagt inn som «planlegger» i den DKS-enheten du skal rapportere for. Har du ikke bruker eller tilgang til din DKS-enhet registrerer du deg eller ber om tilgang her:
https://www.denkulturelleskolesekken.no/dks-portalen/planlegger-i-en-kommune/
Når bruker er opprettet og du har fått tilgang til enheten din kan du alltid logge deg inn via
Logg inn knappen øverst til høyre på www.denkulturelleskolesekken.no /navn på fylke

Årsrapport
Årsrapporten består av fanene «Hovedskjema» og «Aktivitet». Hovedskjema
- Referanseinformasjon (åpent for registrering) Fylles ut av fylkeskommuner og kommuner.
- Kun for fylkeskommuner – Nytt tilskuddsår (åpent for registrering)
- Nytt hovedskjema (åpner for registrering januar 2022) Spørsmål med fritekstsvar og økonomidel

- E-post: Skriv inn DKS-enhetens offisielle e-postadresse (adresse til kommunen/fylkeskommunen, hvis ikke DKS-organisasjonen har egen adresse).
- Kontaktperson for rapportering: Skriv inn ansvarlig kontaktperson for rapporteringen. Kontaktperson bør kunne kontaktes og kunne svare på spørsmål om dataene som er lagt inn.
- Kontonummer for tilskudd: Skriv inn kontonummeret denne DKS-enheten ønsker at tilskudd betales inn på.
- DKS er organisert i sektor: Skriv inn om DKS hos dere er organisert under sektor KULTUR, SKOLE eller annen navngitt sektor.
- UKM er organisert i sektor: Skriv inn om Ung Kultur Møtes hos dere er organisert under sektor KULTUR, SKOLE eller annen navngitt sektor.Fylles ut av kommunene:
- Kulturskolen er organisert i sektor: Skriv inn om kulturskolen hos dere er organisert under sektor KULTUR, SKOLE eller annen navngitt sektor.
- Kulturskolen har hovedansvar for DKS i kommunen: Kryss av dersom dette er tilfelle. NB. Kommuner vil også få noen oppfølgingsspørsmål til dette i skjemaet for fritekstsvar.



- Fylkeskommuner: Dette felt skal være forhåndsfylt for fylkeskommuner på grunnlag av beløp utfylt i tilskuddsår-skjemaet.
- Kommuner: For kommuner vil dette felt være forhåndsfylt ut fra hvilket beløp fylkeskommunen har lagt inn deres tilskuddsår skjemaet.
I DKS-portalen er det fylkeskommunen som, på grunnlag av tilskudds brevet fra Kulturtanken, registrerer både hva fylkeskommunen har mottatt og hvordan dette fordeles på skoleslag og på kommunene i fylket.


- Totalt tilskudd av spillemidler dette år (jfr. tilskuddsbrev): Dette er spillemiddelbeløpet fra tilskudds brevet dere fikk i 2021 – til bruk i beregninger nedenfor.
- Avsatt til GS og VGS: Bare spillemidlene. Disse beløp er skissert i tilskudds brevet, men endelig fordeling føres her. Fyll ut grunnskolebeløpet, og beløpet for videregående skole blir regnet ut automatisk.
- Til evt. fylkestilbud til private grunnskoler: DKS er et tilbud til alle elever. Der private grunnskoler ikke får DKS-tilbud gjennom kommunen de ligger i, og fylkeskommunen gir disse spillemidler som ellers ville gått til kommunen, før opp det beløp fylkeskommunen i så fall satte av til formålet i 2021. (Hvis midlene ikke utbetales, men skolene får full leveranse fra fylkeskommunens grunnskoletilbud, føres ikke noe her.)
- Sum spillemidler: Dette felt auto summerer beløpene fordelt mellom skoleslagene grunnskole, videregående skole og evt. private grunnskoler spesifikt (denne summen skal samsvare med totalt spillemiddeltilskudd).
- Sum av grunnskoletilskudd til kommuner: Summen av viderefordelte spillemidler beregnes her automatisk ut fra tall i felter litt lenger ned i skjema.
- Fylkets andel av årets tilskudd av spillemidler: Dette beløpet beregnes automatisk ut fra tall i foregående felt: Beløpet for grunnskole vil være redusert med summen av viderefordelte midler.
- Viderefordelt til kommuner: Her skrives hvilket tilskudd av spillemidler hver kommune har fått fra fylkeskommunen i året som gikk, én linje per kommune (evt. direktekommuner inkludert). Merk at disse beløpene blir samtidig overført til kommunenes rapportskjema, og bør derfor fylles ut i god tid før kommunene skal sende inn sine skjema.
Aktivitet
Aktiviteter utgjør den store datamengden i årsrapporten. Hvis du har benyttet DKS-portalen til planlegging og publisering i 2021 vil du i denne fanen kunne se og kontrollere alle disse aktivitetene* Har du ikke benyttet portalen til planlegging og publisering i 2021 kan du på en enkel måte legge til /etterregistrere DKS-enhetens aktiviteter. I fanen er det også mulig å redigere alle registrerte aktiviteter.
* Gjelder fra 15.01.2022
NB: Det vil først være mulig å se, kontrollere og redigere denne automatiske dataen fra og med 15.01.2022
Data om aktiviteter ligger klart i DKS-portalen og hentes opp automatisk. Se over og kontroller data.
Redigere en aktivitet:
Redigere data i en aktivitet gjøres fra produksjonsflaten og turnéflaten i DKS-portalen.
Årsrapporteringen skiller seg noe fra tidligere rapportering gjort via dksrapportering.no. All aktivitetsdata må registreres
MERK: Aktivitetsdata kan registreres i DKS-portalen gjennom hele året. Deler av aktivitetsdata som legges inn i forbindelse med årsrapporten 2021 vil kunne hentes frem og benyttes i fremtidig planlegging og publisering i DKS-portalen.
Legg til aktivitet – hvordan legge til en ny aktivitet og hva skal legges inn
DKS-enheter som ikke tidligere har benyttet DKS-portalen registrerer enkelt sine aktiviteter her. I tillegg til årsrapport kan grunndata om aktiviteten også benyttes i fremtidig planlegging og publisering i portalen. Klikk på ikonet «+ Legg til aktivitet». Husk å lagre når du er ferdig.
- Tittel, sesong og beskrivelse. Se infoboks for mer informasjon om feltene
- Kunst- og kulturuttrykk – Hvilket av de seks kulturuttrykkene i Den kulturelle skolesekken hører aktiviteten primært under. Består aktiviteten av flere utrykk settes dette øverst.
Underkategorier:
For hvert kunst- og kulturuttrykk angis søkeord/underkategorier.
I årsrapportering vær spesielt oppmerksom på følgende underkategorier:Digital formidling
Huk av hvis hendelser i denne aktiviteten er formidlet digitalt og ikke ved oppmøte/besøk – (for eksempel ved smitteverntiltak i 2021) Dersom en del av en turné har blitt omgjort til digital formidling, settes avlyst på de opprinnelige hendelsene, og den digitale delen registreres som egen turné.Workshop/Verksted
Huk av hvis hendelser i denne aktiviteten er verkstedsbaserte. Språk:
Huk av for hvilken målform, eventuell nasjonalspråk som i hovedsak er brukt i aktiviteten og formidlingen i den. Viktig å få med dersom noe annet enn norsk bokmål er brukt.Samisk innhold
Huk av om innholdet har oppmerksomhet om samisk historie, samiske kunstnere, samisk kultur og tradisjon. Gjelder innhold. For språk, se forrige punkt.Elevmedvirkning
Huk av dersom hendelsene i aktiviteten inneholder medskapning fra elever utover vanlig elevdeltakelse.Tilrettelegging
Huk av dersom innholdet har vært tilrettelagt for elever med spesielle behov.
4. I disse feltene registreres informasjon om produksjonen som danner utgangspunkt for hendelsene i aktiviteten. Se nedenfor (5) for mer informasjon om feltene.
Merk: I tillegg til årsrapport kan disse feltene benyttes til planlegging og turnélegging i
DKS-portalen. Felt markert med stjerne er obligatoriske felt.
5. I disse feltene registreres informasjon om gjennomføring av aktiviteten.
Periode start- og sluttdato
Første hendelses startdato og siste hendelses sluttdato i rapportåret
For digital formidling uten avtalte datoer for formidling, vil startdato være den dato tilbudet ble tilgjengelig for avspilling/strømming og sluttdato den siste dato tilbudet fortsatt var tilgjengelige i rapportåret.
Antall besøksdager
Antall datoer med én eller flere gjennomførte hendelser/arrangement.
Hvor mange besøksdager var det behov for å levere hendelsene i forbindelse med denne aktiviteten?
Antall gjennomførte hendelser
Total antall gjennomførte hendelser/arrangement i denne aktiviteten.
Ved digital formidling kan det her – hvis mulig – være snakk om etterregistreringer av avspillinger eller nedlastinger. Oppgi i så fall antall avspillinger eller nedlastinger.
Dersom deler av en aktivitet ble avlyst for så å bli gjennomført digitalt, ber vi om at det settes avlyst på de opprinnelige hendelsene, og registreres som hendelser i egen (digital) aktivitet.
Antall avlyste hendelser
Planlagte, men avlyste hendelser i denne aktiviteten (og omfordeling er uaktuelt).
Antall deltakere
Elevtall knyttet til gjennomførte hendelser. Hvor mange elever var til stede / tok del i aktiviteten.
Antall avlyste deltakere
Elevtall knyttet til planlagte hendelser men som ikke kunne delta eller omfordeles til annen hendelse i samme aktivitet.
Antall kvinnelige utøvere
Kvinnelige utøvere engasjert for å levere denne aktiviteten . Alle som deltar for DKS i møtet med elevene, uansett om de er frilansere eller representerer en kulturinstitusjon registreres
Antall mannlige utøvere
Kvinnelige utøvere engasjert for å levere denne aktiviteten . Alle som deltar for DKS i møtet med elevene, uansett om de er frilansere eller representerer en kulturinstitusjon registreres
Redigere eller slette en aktivitet:
1. Fra fanen “aktiviteter” i årsrapporten – velg hamburgermeny
2. Velg produksjon
3. Søk opp aktuell produksjon
4. Klikk inn på produksjonen – Velg slett produksjon
Husk å lagre